В капана на неизвестното – Донко Найденов

Имах удоволствието да се запозная наскоро с Донко Найденов и да получа лично от него дебютния му сборник „В капана на неизвестното“. Под заглавието с по-малки букви е написано „Разкази и новели на ужасите“. И наистина е така. Донко хваща читателя от първа страница и го кара да препуска през историите и сюжетите, въпреки опасенията на държащия книгата, да надникне зад ъгъла…., защото не знае какво се крие там.

Първата новела е „Загадката на „странните дни“ – разказ написан от първо лице, единствено число, който ще ви преведе през една семейна история, развиваща се на фона на пасторална селска картина. Кой предизвиква странните дни? Кой е странния мъж на снимката? Тези отговори търсим, докато историята ни завладява, както глътка ром през зимна вечер.

И като казах „ром“ в следващия разказ ще се сблъскате с „Зловещото наказание“. Кевин се събужда на място, което е предпочитано само от покойници, прегърнал студен камък.

Темата за смъртта и нейните превъплъщения са застъпени и в разказа „Неизвестен враг“. Някой дебне на двора. Някой чука на вратата. Ще отворите ли?

„Тайната на живота“ е романтичен разказ за пътя на душата, нейното обитание след смъртта на човека и надежда за запазване на енергията. Дали душите на нашите покойници са около нас и можем да разговаряме с тях или посредниците използват болката на загубилите близък човек?

„Погребан жив“ – самото заглавие носи достатъчно информация за разказа. Конър се буди и осъзнава, че е в ковчег. Започва да се бори за глътка въздух и ….

„Сиборгслият некропол“ е история за млад писател, който отива в затънтено селце, за да разбули загадката на древно гробище. Или поне да получи вдъхновение. Какво обаче получава в крайна сметка!

„Възмездието“ застига един нестарателен доктор.

Този сборник се чете на няколко дъха, главно защото човек има нужда да глътне нещо високо градусно след всеки разказ. Всъщност е по-добре да не пиете, защото не се знае какво ще сънувате след това или къде ще се събудите!

 

 

 

 

Advertisements
Публикувано на Ревюта и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to В капана на неизвестното – Донко Найденов

  1. Pingback: „В капана на неизвестното“ – Донко Найденов | BG SCI-FI, FANTASY and HORROR

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s