Обикновеното лице на злото от Калоян Захариев

Какво лице има злото? Как изглежда? Лесно си изкупуват грешки? Можеш ли да се изправиш срещу престъпници и да победиш? Колко е нужно да бъдеш човек? Това са въпросите, чийто отговори намерих в страхотния криминален роман на не безивестния Калоян Захариев – „Обикновеното лице на злото“. И наистина, затваряйки книгата, започваш да се вглеждаш в хората около себе си и да се чудиш дали наистина са такива, за каквито се представят.

От друга страна стила на книгата доста напомня за най-добрите криминални автори като Чандлър, Чейс и М.Конъли. Лирическият герой е млад студент, който в свободното си вре10000003056871_bме разследва случаи, за които е нает от свои приятели, познати, състуденти. Кариерата и репутацията са му ненакърнени. Има почти 100% успаваемост. Живее в квартира с хубаво момиче, което не му обръща внимание, обикаля Търново, когато се среща със стар свой приятел, който го наема да разреши случай на една година.

Габриела е 5-6 годишно момиченце, което е изчезнало на прибиране от детската градина. Една година продължава разследването. Безуспешно. Къде е тя? Какво изобщо се е случило? Има ли възмездие? Как ще постъпи един студен по право, частен детектив, ако хване престъпниците? Всички тези въпроси са конкретни, но водят след себе си глобалните – има ли смисъл да бориш злото с методите на правовата държава. На мен отговора ми хареса!

Другото позитивно нещо в романа е прекрасната атмосфера, която Калоян Захариев присъздава – Търново му е толкова дълбоко в сърцето, че се почувствах там. Бродех с героя му по уличките, качвах стълби, прескачах огради. Нишката на личния живот на героя, както и история, която преди време се е развила в Берлин, придават плътност и блясък  на образа на самоукия детектив.

Смятам, че всеки почитател на криминалния жанр би останал доволен от книгата, която разкрива това, което всички подозираме. Злото не е гротеска! Злото е обикновено и се крие за сивите лица около вас!

Advertisements
Публикувано на Ревюта и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s